search
  • Home
  • Dijital Pazarlama Nedir ?

Dijital Pazarlama Nedir ?

Pazarlama, günümüzde geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama olarak iki ana kategoriye ayrılmış durumdadır.

Dijital Pazarlama Nedir ?

Dijital pazarlama terimi, uzun akademik açıklamalara ihtiyaç duymayacak kadar açık ve net bir tanımdır: Dijital kanalları kullanan verimli bir pazarlama yöntemi. Bu kanalların önde gelenleri ise; internet, sosyal medya ve mobil platformlardır.

Pazarlamanın temel prensipleri halen uygulanıyor ve geçerliliğini koruyor. Ancak bir yandan da, geleneksel pazarlamanın üretim ve hizmeti baz alan anlayışını geride bırakan yeni bir anlayış yaratılıyor, müşteri deneyimini artırmak ve interaktif markalar inşa etmek için çalışılıyor. Günümüzde dijital pazarlama, tüketici davranışına benzersiz yaklaşımı ile yalnızca yeni bir pazarlama trendi olmanın çok ötesinde.

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’nin toplam nüfusunun %50’si aktif olarak internet kullanıcısı ve güncel satış teknikleri değişkenlik gösteriyor. E-ticaret ve mobil pazarlama güncel olarak tüketiciler tarafından kullanılmakta. Sosyal Medya’da bilinirliğini artıran marka sahibi ise, internet ve alternatif seçenekleri kullanarak ürünlerinin satışını gerçekleştirebiliyor. Dijital pazarlama, geleneksel pazarlama yöntemlerini temel alarak geliştiriyor; güncel ve interaktif dünyaya uyumlu hale getiriyor.

Artık dijital pazarlama için bütçe ayırmayan büyük ve orta düzeydeki firmaların, satış konusunda rekabette pazardaki rakiplerinden geriye düşecekleri yönünde bir öngörü var. Dijital pazarlama ile birden fazla dijital kanalda kendinizi gösterip, markanızı tanıtarak satış potansiyelinizi artırabilir, müşteriyle olan bağlarınızı sistematik bir şekilde geliştirebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Ne Değildir ?

Dijital pazarlama kavramını tam olarak anlayabilmek için, dijital pazarlamaya nelerin dahil olmadığını bilmek faydalı olacaktır.

Yazılı basın, radyo, televizyon ve billboardlar gibi geleneksel pazarlama kanalları, dijital pazarlamanın bir parçası değildir. Bu araçlar uzun bir dönem boyunca etkili ve başarılı olmuş, ancak dijital iletişim çağında verimliliğini büyük ölçüde kaybetmiştir.

Geleneksel pazarlama kanallarının en önemli iki sıkıntısı, gerçek zamanlı geri dönüş imkanına sahip olmamaları ve yalnızca tek taraflı iletişime olanak vermeleridir.

Pazarlama, daima çift yönlü bir iletişim niteliğindedir. Ne yazık ki geleneksel pazarlama kanalları, müşteri ve markalar arasında bu çift taraflı diyaloğa imkan vermez.

İnternet ve sosyal medyanın anında geri dönüş sağlayan “gerçek zamanlı” dinamik yapısı, geleneksel pazarlama kanallarını geri plana iten en önemli nedenlerden biridir.

Geleneksel pazarlama tamamen izlenimler üzerine odaklanırken, dijital pazarlama kullanıcılara deneyimolanağı yaratmayı hedefler.

digital pazarlama ne değildir

Dijital Pazarlama Kanalları

Geniş kapsamda ele alınırsa, internet, dijital pazarlamanın kalbi konumunda.

Marka ve reklamverenlere, kampanyalarını müşterilerine ulaştırabilecekleri web siteleri ve email gibi uygulamalar sunarak seçenekleri genişletiyor.

Akıllı telefonlar ve tabletlerin sık kullanılmaya başlaması ile birlikte mobil platformlar, dijital pazarlama kanalları arasında hızlı bir biçimde kabul gördü ve ilerleyen zamanlarda yerini daha da sağlamlaştıracak gibi görünüyor.

Son olarak, sosyal medya olarak adlandırılan sosyal ağ ve platformların dijital pazarlama üzerindeki etkisinden bahsetmemek olmaz. Amiral gemisi Facebook, Twitter ve Linkedin olan sosyal ağlar, gün geçtikçe aktif kullanıcı sayılarını artırıyor ve insanlarla birebir etkileşim kurmak isteyen markaların öncelikli tercihlerinde yer alıyor.

Dijital çağ olarak adlandırılan 21. yüzyıl, pazarlama kavramını dönüştürüyor. Bu süreçte dijital pazarlama, markaların mutlaka kullanması gereken en önemli yöntemlerin başında geliyor. 

“Dijital Pazarlama” ile ilgili sorularınız için destek hattımız:
Ofis: 0252 512 3939 – Mobile: 0544 645 3939

Doğu ŞEREN

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url
Related Posts